na rowerze

Najbliższe wycieczki

Najbliższe zawody

Ostatnie komentarze

Linki sponsorowane

Sklep biketrotter.pl
Sklep Rowerowy

Forum » Wycieczki » [automat] Trójmiejskie włóczegi "Kalwaria wejherowska - nocą"

Pommerania.pl
Jest z nami od
20 grudnia 2009
Dodano: 4 stycznia 2010, 1:30
Odbędzie się: 5 stycznia 2010, 19:15

Trójmiejskie włóczegi "Kalwaria wejherowska - nocą"

Miejsce spotkania: Wejherowo Śmiechowo

Godzina spotkania: 19:15

W XVII wieku jak podaje wejherowska tradycja Jakub Wejher wysłał cysterskiego ojca Roberta z Werben do Jerozolimy. Jego misją było dokonanie pomiarów Drogi Krzyżowej Chrystusa Nazarejczyka, aby opierając się na wyliczeniach móc w ówczesnej Wejherowskiej Woli rozpocząć budowę czwartej w Polsce kalwarii.
Jak podają historycy, faktycznie plan został sporządzony wedle pomiarów dokonanych w Jerozolimie, ale do jego stworzenia posłużyły ustalenia XVI-wiecznego badacza Krystiana Adrichomiusa.

Mając zgodę władz kościelnych przystąpiono do budowy. Jej fundatorami był Jakub Wejher, jego rodzina oraz najbliżsi przyjaciele. Prace trwały do 1666 roku. Przerwał je ba jakiś czas Potop Szwedzki. Nie przerwała ich nawet śmierć głównego fundatora. Dzięki złożonemu przez niego pieniężnemu depozytowi budowa trwała, a opiekę nad nią przejęli sprowadzeni do Wejherowa franciszkanie.

Kalwaria wedle fundatora miała pełnić funkcję edukacyjną szerząc wiarę wśród okolicznych mieszkańców. Kościół dość szybko docenił jej rolę w krzewieniu wiary katolickiej, przyznając jej kilkakrotnie odpust zupełny dla przybywających do niej pielgrzymów.

Kalwarią wejherowską opiekowali się, jak też byli jej patronami kolejni włodarze miasta. Szczególnie zasłużyli się Przebendowscy oraz Keyserlingkowie którzy ją rozbudowali stawiając dodatkowe kaplice, oraz w pozostałych dokonali niezbędnych remontów.

Kalwaria wejherowska uległa zniszczeniu w trakcie trwania II wojny światowej. Nazistowska ideologia widząc w niej ostoję polskości dokonała ogromnych spustoszeń. Odbudowano ją w latach pięćdziesiątych, przywracając zniszczone elementy wystroju.

W latach 2006 miasto Wejherowo dzięki wcześniejszym staraniom uzyskało środki pieniężne do przeprowadzenia gruntownego remontu kalwarii. Odnowiono wszystkie kaplice, oraz wybrukowano alejki. Dodatkowo kapliczki otrzymały iluminację świetlną.

Mamy przyjemność zaprosić wszystkich na wycieczkę po tym niezwykłym i znanym obiekcie w zimowej nocnej scenerii. Charakter wycieczki będzie miał formę nocnej sesji fotograficznej jaką zamierzamy dokonać fotografując wejherowskie kapliczki. Mamy nadzieję, że do tego czasu utrzyma się panująca obecnie za oknem śnieżna aura, która na pewno doda niezwykłego uroku zdjęciom....

Więcej znajdziecie na:

Trójmiejskie włóczęgi

Długość trasy: 5 km
Planowany powrót: 21
Redakcja RwM zaprasza do relacji z wycieczki
janusz1201
Jest z nami od
25 marca 2008
Dodano: 4 stycznia 2010, 10:24
Będę jutro w Wejherowie, więc całkiem możliwe, że skorzystam z okazji i dołączę.
Michał
**O mnie**
Jest z nami od
19 stycznia 2009

GG# 3882163
Dodano: 5 stycznia 2010, 10:37
Zapraszamy do nas przed lub po wycieczce na coś rozgrzewającego :D
Janusz
**O mnie**
Jest z nami od
27 grudnia 2006

GG# 1985732
Dodano: 5 stycznia 2010, 15:55
Miejsce spotkania: Wejherowo Śmiechowo, o godzinie 19:15

Śmiechowo to nie jest za..... więc mozna się nie spotkać

I dlaczego spotkanie tak daleko od kapliczek ?
Stefan
**O mnie**
Jest z nami od
4 maja 2007
Dodano: 5 stycznia 2010, 18:09
Ech Janusz, ty gamoniu, zbiórka jest u nas, w domu !!!
Janusz
**O mnie**
Jest z nami od
27 grudnia 2006

GG# 1985732
Dodano: 5 stycznia 2010, 18:14
To Trójmiejskie Włóczęgi mają dom nie w Pomeranii, ale w bramie[/] ?

Znaczy Bramie Oliwskiej ?
mit
Jest z nami od
19 lutego 2007
Dodano: 5 stycznia 2010, 23:48
Janusz, a ja sądziłem, że raczej zwrócisz uwagę na fakt, że Trójmiejskie Włóczęgi odbywają się (trzecia odsłona, dwie pierwsze w Gdańsku) w Wejherowie :-) I teraz pytanie, 3city to Gdańsk, Wejherowo i ... ? :-)))
Jednak Siedmiogród jest bardziej pojemną formułą.
Janusz
**O mnie**
Jest z nami od
27 grudnia 2006

GG# 1985732
Dodano: 6 stycznia 2010, 7:02
Mit, raduję się moje gorące serce, że to Ty właśnie przedstawiłeś tę bardzo wnikliwą analizę dokumentów i próbę syntezy definicji, czym jest Pomerania. Próbowałem szczerze, osobiście, przeprowadzić stosowne badania Pomeranii w przepięknej scenerii Kalwarii Wejherowskiej, o której już jako żak Politechniki Gdańskiej słuchałem żarliwych opowieści na malowniczych wykładach z architektury.

Niestety próba zgłębienia tajemnicy miejsca spotkania wycieczki przekroczyła możliwości finansowe służb specjalnych pozostających w dyspozycji naszej centrali. Łatwiej mi było spotkać Magdę z Kubą na ścieżkach Kalwarii, aniżeli Pomeranię. Chyba się starzeję i nie potrafię przebrnąć przez zawiłości labiryntu tekstowego i wydobyć właściwej informacji z przedstawionych w zapowiedzi dokumentów
Phantom
**O mnie**
Jest z nami od
12 grudnia 2006

GG# 9581204
Dodano: 6 stycznia 2010, 19:13
A nie zwróciliście uwagi, że jest Trójmiasto i Małe Trójmiasto ;)
Polski Koczownik.........

Janusz
**O mnie**
Jest z nami od
27 grudnia 2006

GG# 1985732
Dodano: 7 stycznia 2010, 11:55
"A nie zwróciliście uwagi, że jest Trójmiasto i Małe Trójmiasto ;)"

kiedyś kupiłem mapkę zatytułowana "Małe Trójmiasto" i dotyczyła ona Rumi, Redy i Wejherowa. Gdzie poza tym funkcjonuje taka nazwa to nie wiem. Jeśli na wycieczce były tytułowe "Trójmiejskie włóczegi" , a nie Małe Trójmiejskie Włóczęgi, to sprawa wydaje się jasna jak słońce.

Ale jeśli już miałyby być :

Włóczęgi ,

a nie "włóczegi" , to powinny być zdecydowanie

Siedmiogrodzkie !!!

;P
Redakcja RwM zaprasza do relacji z wycieczki

Na piechotę

Najbliższe wycieczki

Najbliższe zawody

Ostatnie komentarze

Statystyki

Użytkownicy: 798